Co naprawdę nas to Jedzenie

Przez Madhava Smullen na 25 Jan 2008

[1]

Obraz: Gavin Bell

Żyjemy w świecie enticingly pakowane, przetworzonych produktów spożywczych, gdzie nikt tak naprawdę nie obchodzi, co jesz, tak długo, jak to wygląda dobrze. Jako dziecko, Pamiętam gości na pokaz czat TV mówią, że byli uczuleni na różnych produktach, i dlatego musiał sprawdzić składników na wszystko, kiedy udawał się na zakupy. "O mój Boże!"Gospodarza wykrzyknął z przerażeniem. "To musi być taki ból! Nigdy nie mogłem tego zrobić!"

W ostatnim czasie, Jechałem w Kalifornii z przyjaciółmi i postanowiliśmy odwiedzić Universal Studios w Hollywood. Kiedy głód uderzył, szukaliśmy najbardziej wegetariańskiej restauracji możemy znaleźć i odkryli jedną z pięknym formie bufetu linii serwujący rozmaite sałatki, makarony i pizza.

Dziewczyna przy kasie wypełnione nasze talerze z makaronem, gdy już ona daj nam znać, niezbyt pewnie, że nie zawiera jaj.

Wtedy prawdziwa zabawa zaczęła.

"Czy wiesz, czy jest podpuszczki zwierzęcej w serze?"Mój przyjaciel zapytał Janmastami.

Dziewczyna spojrzała puste. Starał się przeformułować pytanie. "Co to jest ser z?"

Tym razem spojrzał na niego z wyrazem zarezerwowane dla ciężko upośledzonych umysłowo. Jej szczęka nieco osłabła. Jej oczy szeroko otwarte.

"Ser jest z mleka,"Powiedziała. "Mleko pochodzi od krowy".

Gdyby to było takie proste. W wegetariańskie, Może znaleźć tego rodzaju rutynowych ignorancji zabawne - przynajmniej z perspektywy czasu - ale nie wzbudzić zaufanie naszych zakładów żywienia. Firmy spożywcze się, prezentując nieco bardziej wyrafinowane przodu, nie są znacznie lepiej. Na początek, nie ma prawa w jakimkolwiek kraju, który wymaga sprzedawców oznakować swoje produkty wegetariańskie.

Gdy znajdziesz "wegetarian" label, jest to po prostu dobrowolne praktyki ze strony producenta, i nie odzwierciedla powszechnie uzgodnionego standardu. Różni producenci mają swoje opinię na temat tego, co jest lub nie jest wegetariański, więc nawet jeśli produkt zapowiada, że ​​to dobrze dla ciebie do jedzenia, faktycznie może zawierać, na przykład, pochodzenia zwierzęcego gliceryny. Niektóre etykiety, podobnie jak Vegetarian Society w Wielkiej Brytanii, są wiarygodne - ale wielbicieli ISKCON musi mieć pewność, sprawdź, ponieważ na ogół uważają jaj odpowiednie dla wegetarian.

Więc co można zrobić? Shock, że biedny gospodarz telewizyjnego z lat osiemdziesiątych, i sprawdź składniki za każdym razem. To jedyny sposób. Sprawdzanie raz i tworzenie listy "bezpiecznych" produktów nie jest wiarygodny, jak producenci często zmieniają składniki w produkt bez ostrzeżenia - na przykład, podpuszczka bez sera może rozpocząć się po dodaniu podpuszczki w każdej chwili.

Ale nadal nie jesteś w strefie bezpiecznej jeszcze. Po wykonaniu sprawdzić składników, prawdopodobnie znajdziesz że większość z nich równie dobrze może być napisany w języku arabskim. Pakiety nie informujemy, że lody zawiera środek żelujący pochodzących z więzadeł zwierząt, skóry, ścięgien, kości i kopyta. W, które zajmują zbyt dużo miejsca, i ruiny apetyt. Tak więc zamiast, korzystają one z czystego słówko jak Możesz być zaskoczony tym, jak wielu członków ISKCON-u o tym nie wiedzą "żelatyna". - niepokojące myśli.

Oto kilka wspólnych składników pochodzenia zwierzęcego należy uważać na:

Koszenila, znany również jako E120, Jest to czerwony barwnik często używane w lodów, jogurt, wiśnie lukrowane, dżemy i napoje. Dźwięk pyszne? Postój lizanie wargi po Słyszałem, że jest zrobiony z rozgniecionych kobiet nie-wyklutych larw Koszenila beetle.

Animal podpuszczki jest enzym wykonane z żołądka cieląt i jagniąt, i jest często używany w serze. Szczęśliwie, to zwykle wymienione w składniki jak "zwierzę podpuszczki,"Od podpuszczki mogą być również wykonane z warzyw.

Gylcerine to rodzaj tłuszczu zwierzęcego, który jest często mieszany z tłuszczów roślinnych. Wiele produktów zawiera mydła to, i nie zawsze stwierdzić, czy to roślinnego lub zwierzęcego, opartych. W razie wątpliwości, skontaktować się z producentem. Gliceryna znajduje się również w niektórych gum do żucia.

Lecytyna znajduje się w żółtku jaj,, tkanek i narządów wielu zwierząt, i niektóre warzywa, takie jak soja i kukurydza. Jest to często wykorzystywane w masło i margaryna, i innych produktów bogatych w tłuszcze i oleje. Jeśli jest wegetarianinem, składników będzie stan "lecytyna sojowa." szczęście, Lecytyna jest zazwyczaj z soi w tych dniach.

Uważaj na wyrażenie "smaki naturalne,"Na produkt. Brzmi przyjazny, nie to? Ale często, tych wywodzących się z mięsa wołowego lub innych. Skontaktuj się z firmą i zapytać ich, czego używają ich naturalne aromaty. Może nie zawsze powiedzieć,, ale im więcej ludzi, tym, więcej będą one szanse na rozpoczęcie udostępniania wiedzy.

Świat przetworzonej żywności jest dziwna, które wydaje się być intencyjny w sprawie upewniając się, że nie wiesz, co włożyć do ust. Dzisiejszy świat, Prabhupada nauczycieli Bhaktisiddhanta Sarasvati tak zwięźle ujął to, jest "Brak miejsca dla pana." Ale gdy jesteś tu, Czy to dobrze odświeżyć swoją wiedzę na temat składników pochodzenia zwierzęcego.

POKE (Ludzie na rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt) mieć Pełną listę [2] które powinny dać Ci. Dobrym źródłem dodatkowych informacji są Konsumenta Słownik Składników Kosmetycznych oraz Konsumenta Słownik Dodatków do Żywności, dostępne w większości bibliotek i księgarni. I oczywiście, Jeśli masz pytania dotyczące składnik do produktu, zadzwoń do producenta.

#Prahladananda Swami – 26/1/08

Dodaj komentarz